Vanliga frågor kring datorsupport för privatpersoner

Vanliga frågor kring datorsupport för privatpersoner

Det finns vissa tekniska problem som vi tvingas hantera på mer eller mindre daglig basis men inte förstår varför. Varför behöver man till exempel starta om routern med jämna mellanrum? Vad händer när man besöker en sajt som har blivit hackad? Här får du svar på några av de vanligaste frågorna som har att göra med datorsupport för privatpersoner.

Hur håller jag min bärbara dators batteri i trim?

En av de vanligaste frågorna relaterad till datorsupport för privatpersoner har att göra med laptopbatterier. Du har säkert hört av någon att du bör dränera datorns batteri fullständigt innan du laddar det, eller att du alltid bör ha mellan 40 och 80 procents batteri eftersom det får batteriet att hålla längre. De flesta av dessa påståenden behöver du inte längre bry dig om, då de gällde för gamla batterier med nickel.

Som tur är använder de flesta av dagens tekniska enheter litiumbatterier, vilka är enklare att ha att göra med. Det du bör tänka på är att de håller längre om du håller de svala och inte låter strömsladden sitta kvar trots att batteriet är fulladdat.

Vad gör egentligen trojaner och virus?

Som du säkert känner till är trojaner och virus ingenting du vill ha i din dator, men du känner kanske inte till hur de egentligen fungerar. Virus är datorprogram som kopierar sig själva och smittar en dator, för att sedan sprida sig vidare till en annan. På så vis påminner de om de virus vi människor kan smittas av. Trojaner är istället program som framstår som normala, men under ytan döljer kod som inte gör vad programmet utgör sig för att göra. Det kan till exempel handla om att någon använder trojanen för att ta kontroll över din dator.

Vad kan hända om jag använder ett publikt trådlöst nätverk?

Många användare av datorer och smartphones anstränger sig för att försöka hitta gratis WiFi-anslutningar. Publika trådlösa nätverk kan dock innebära problem, särskilt om de har väldigt låg säkerhet. Även om du behöver ange ett lösenord kan andra personer på nätverket se vad du gör och i värsta fall stjäla känslig information och lösenord. Därför bör du använda sajter som kör HTTPS, då dessa använder kryptering som förhindrar stöld av data.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *