Personlig assistent i Blekinge

Personlig assistent har ett livsviktigt arbete men tyvärr har det än idag en ganska låg status. Det finns i dom flesta fall inga höga krav på varken erfarenhet eller utbildning eftersom det finns en större efterfrågan än vad det finns utbud av just personliga assistenter.

I Blekinge finns många privata assistansbolag lika väl som att kommunerna också driver assistans och det är inte särskilt svårt att hitta jobben – men däremot läggs ofta stor vikt vid personlig lämplighet. Nedan finns tips och råd kring hur man hittar rätt, samt hur man kan bredda sina kunskaper inom yrket.

Hitta jobb som personlig assistent i Blekinge

Det finns ofta ett stort behov av personliga assistenter både inom kommuner och privata företag och även om inga tjänster annonseras ut så finns chans att få jobb ändå. I just Blekinge gäller samma sak som övriga landet och en bra väg in är att skriva upp sig på vikarielistor hos olika aktörer.

Man kan både ringa runt och skicka mail om man vill, och vissa har till och med en intresseanmälan direkt på sina hemsidor. I en bransch där det är viktigt med personlighet och kemi kan det dock vara bra att ”visa upp sig” så att göra ett fysiskt besök hos några av företagen för att lämna över ett CV och berätta att man finns brukar också vara effektivt.

Vägen in kan som sagt vara att ta på sig pass som vikarie och förr eller senare brukar en tjänst dyka upp för den som har visat framfötterna och gjort ett bra jobb. Som personlig assistent är följande egenskaper viktiga:

  • Att man är lyhörd
  • Att man är flexibel
  • Att man kan ta stort eget ansvar

Utbildningar och kurser

Det finns inget krav på utbildning för den som vill arbeta som personlig assistent men hos vissa brukare krävs djupare kunskaper inom omvårdnad och medicin. Utbildningar brukar ges internt men för den som vill fördjupa sig på egen hand är en undersköterskeutbildning bra. En sådan kan man läsa på plats i Blekinge eller på distans om det passar bättre och det ger en bra grund att stå på.

Det finns även många kortare kurser som riktar sig till den som är eller vill arbeta som personlig assistent och även många av dessa går att läsa på distans. För den som står inför gymnasievalet och är intresserad av branschen rekommenderas vård och omsorgsprogrammet – vilket man även senare i livet kan läsa via Komvux ibland annat just Blekinge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *