Om att förlänga högre behörigheter

Den som har högre behörigheter behöver förnya dem innan giltighetstiden har gått ut, för att få behålla dem. Det man måste göra är att skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om saken. Man kan söka med läkarintyg eller hälsodeklaration och synintyg. Det viktigaste är att man fortfarande uppfyller de medicinska kraven för den eller de behörigheter man önskar förnya.

Vad händer efter att ansökan skickats in?

När du har skickat in din ansökan behöver du vänta på Transportstyrelsens svar, vilket kan ta ett litet tag. Ifall det är så att ansökan blir godkänd, kommer du att få hem en ansökningsblankett för att förnya ditt körkort, samt ett inbetalningskort för det som det kostar att tillverka kortet. Därefter, kommer din högre behörighet att gälla i ytterligare fem år.

I normala fall krävs det att du är permanent bosatt i landet. Även om du till exempel vistas mycket i Stockholm, men spenderar en stor del av tiden i ett annat land, samt är skriven där, kan det bli svårare att få ansökan godkänd.

Vad händer om man skickar in ansökan för sent?

Det som sker är att din högre behörighet slutar att gälla, helt enkelt. Det sista datum som gäller är det som står i 11:e fältet på baksidan av kortet. Det här gäller dock enbart om du har förlängt behörigheten tidigare.

Om du däremot inte har förlängt det tidigare, kommer det istället att bli ogiltigt dagen efter din 45-årsdag. Alternativ, kommer din högre behörighet att bli ogiltigt dagen efter det som anges vid punkt 4b på framsidan av kortet – om det infaller före det att du fyller 45.

Hur ansöker man med läkarintyg?

För att ansöka med läkarintyg behöver du först beställa en blankett, som du hittar på Transportstyrelsens hemsida. En del läkare kan skicka in handlingarna digitalt, eller så kan de skriva ut och fylla i det. I sådana fall behöver du själv inte hämta någon blankett från Transportstyrelsen.

Var ute i god tid – men inte för god tid – när du bokar en undersökning. Ditt läkarintyg får inte vara skrivet innan två månader från det att du gör din ansökan. För att hitta en läkare, kan du till exempel söka på ”läkarintyg högre behörighet Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad om du inte bor där).

Här finns information om läkarundersökning och högre behörighet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *